برای اطلاعات بیشتر به کتاب اصول ایمنی آزمایشگاه که توسط کمیته ایمنی زیستی دانشکده نوشته شده است مراجعه کنید. 

آشنایی با نکات مهم ایمنی و شرح وظایف دانشجویان و همکارانی که قصد انجام کار در آزمایشگاه دارند:

در صورت توجه هر شخص به نکات ایمنی، آزمایشگاه میتواند محل ایمنی برای انجام آزمایش‌ها باشد. انتظار میرود هرکس نسبت به ایمنی خود و افراد دیگر احساس مسئولیت کند. نکات زیر راهنمای شما در حفاظت از خود یا افراد دیگر در این آزمایشگاه است.

1-روپوش: با روپوش سفید در آزمایشگاه حاضر شوید.

2- در صورت بریدگی،سوراخ شدگی توسط سوزن آلوده یا خراشیدگی:

- در صورت خونریزی اندک اجازه دهید خونریزی به مدت کوتاه برقرار شود

- شستن دست ها با آب و صابون

- تمیز کردن موضع آسیب دیده با مقداری بتادین با الکل 70 درصد

3-دستکش: هنگام کار با موادی که به پوست شما آسیب میرساند یا از پوست جذب میشوند، از دستکش استفاده کنید.

4-ماسک: استفاده از ماسک به منظور  ممانعت از تنفس گازها و یا گرد شیمیایی، مخصوصا هنگام کار با مایعات الزامی است. توجه داشته باشید فشار بخار ممکن است در حدی باشد که باعث صدمات تنفسی شود.

5-خوردن و آشامیدن در آزمایشگاه: خوردن و آشامیدن به هیچ وجه در آزمایشگاه مجاز نیست و همیشه امکان مسموم شدن توسط مواد سمی و خطرناک وجود دارد.

6-اطلاع از جایگاه تجهیزات مورد نیاز در مواقع اورژانسی: محل کپسول آتشنشانی، جعبه کمک های اولیه، شیرهای اصلی و فرعی گاز آزمایشگاه و چگونگی استفاده از وسایل ایمنی موجود را بدانید. مقتضی است در اولین ورود خود به آزمایشگاه اطلاعات مربوطه را کسب نمایید.

7-آگاهی در ارتباط با کار با وسایل و تجهیزات: از دست زدن به وسایل و دستگاه هایی که خطرات یا طرز کار آنها را نمیدانید، جدا خودداری کرده و از مسئول آزمایشگاه، راهنمایی و کمک بخواهید. در صورت عدم استفاده صحیح از دستگاه های اشاره شده و ایجاد خرابی مسئول خواهید بود.

-از جابجا کردن و تغییر محل دستگاه بدون هماهنگی با مسئول آزمایشگاه خودداری کنید.

-درپایان هر روز وسایل شیشه ای شکسته شده را در دفتری که به همین منظور تهیه گردیده ثبت کنید.

- در صورت مشاهده هر گونه خرابی یا مشکل در دستگاه ها به ویژه دستگاه هایی که حساسیت بالایی دارند به مسئول آزمایشگاه اطلاع دهید.

- به کلیه موارد اعلام شده توجه کافی داشته باشید و دستور کارها و اطلاعیه های نصب شده در آزمایشگاه را رعایت کنید.

- به وسایل برقی با دست های خیس به هیچ وجه دست نزنید و در صورت بروز هر گونه حادثه با وسایل برقی، ابتدا سیم برق آن را از پریز بکشید (چنانچه میسر باشد).

- چندین ظرف را با یک دست جابجا نکنید.

- در موقع کار با دستگاه های اندازه گیری دقیق و دستگاه های الکتریکی دقت زیاد لازم است. توجه داشته باشید که اگر یکی از کوچکترین این اجزاء مشکل دار شود دیگر قابل استفاده نخواهد بود.

- هر دستگاه را پس از استفاده خاموش کنید مثل چراغ گاز، هود، ترازو، سانتریفیوز و غیره.

8- روش صحیح کار با مواد شیمیایی و آشنایی با خطرات احتمالی:

-آزمایشگاه مکانی برای انجام کار جدی است. هرماده شیمیایی باید سمی تلقی شود مگر اینکه کاملا معلوم شود سمی نیست. بنابراین در کاربرد موادی که در  هر آزمایش با آن سر و کار دارید ، باید نهایت دقت به کار گرفته شود. از تماس مستقیم پوست، از لمس بخار مواد شیمیایی(به خصوص بو کردن مستقیم مواد و بخارات آنها) و همچنین از چشیدن مواد خودداری شود.

-از مواد شیمیایی به اندازه مورد احتیاج برداشته و هیچگاه بدون مشورت با مسئول آزمایشگاه مواد شیمیایی دست خورده را به ظرف اصلی بازنگردانید و در پایان هر روز میزان ماده برداشت شده را در دفتری که بدین منظور تهیه شده است ثبت نمایید.

- اگر اسید با ماده خورنده دیگری روی زمین ریخت، فورا پس از اطلاع به مسئول آزمایشگاه و هماهنگی با وی محل را با آب فراوان شستشو دهید.

-مراقبت دائم در طی آزمایش از محلول یا موادی که با آن کار میکنید وظیفه شماست. به این نکته توجه داشته باشید که همکار دیگری در طرفین و یا روبروی شما مشغول کار و آزمایش است.

- توجه داشته باشید تحت هیچ شرایطی، مواد شیمیایی را با دهان به وسیله پیپت بیرون نکشیدوبه هیچ وجه پیپت را وارد ظرف اصلی حاوی اسید غلیظ با هر ماده دیگری نکنید.

- چنانچه ظرف محتوی نمونه خود را در یخچال، بن ماری و یا زیر هود قرار میدهید به منظور رعایت نکات ایمنی کار با مواد، نام خود را بر روی برچسب آن یادداشت کنید.

-برچسب داروها ومواد شیمیایی الزامی است. برای برداشتن مواد از داخل شیشه، همیشه آن را از جهت مخالف برچسب کج کنید تا اگر احیانا قطره ای از محلول به پشت شیشه بریزد به نوشته های روی شیشه صدمه ای نزند.

- برچسب ظروف محتوی مواد به دقت خوانده شود و به علائم هشدار دهنده بر روی آنها توجه کامل شود تا اشتباها موادی که ممکن است تولید گرمای زیاد و انفجار کنند روی هم ریخته نشوند.

9-دفع صحیح پسماندها:

- پسماندهای عفونی و پسماندهای شیمیایی بایستی در سطل های زرد رنگ مخصوص پسماندهای عفونی یا کیسه زباله مقاوم زرد رنگ دفع شوند.

- زباله های نوک تیز و برنده صرف نظر از اینکه آلودگی داشته یا نداشته باشد در جعبه یا محفظه مقاوم مخصوص جمع آوری گردد و زمانی که دو سوم حجم ظرف پر شد، به طریقه بهداشتی دفع شود.

- دفع پسماندهای عادی و غیر آلوده را مانند پسماندهای خانگی انجام دهید. این پسماندها بایستی در سطل های آبی رنگ مخصوص پسماندهای عادی با کیسه زباله مقاوم مشکی رنگ دفع شوند.

توجه: مواد زائد دور ریختنی و چوب کبریت و اجسام مشابه را در سطل زباله ریخته و از ریختن آنها در ظرفشویی جدا خودداری کنید.

در پایان کار روزانه و قبل از ترک آزمایشگاه، هر فرد موظف است موارد یاد شده در زیر را به ترتیب انجام دهد:

- نظافت کامل میزکار، اطمینان از بسته بودن شیرهای گاز، شیرهای آب، بسته بودن پنجره ها و خاموش بودن کلیه لامپ ها ووسایل برقی.

- تمیزکردن ظرفشویی از خورده شیشه یا خورده زباله.

توجه داشته باشید با اعلام تمامی موارد فوق، این نکات تحت عنوان شرح وظایف ایمنی شما در آزمایشگاه در نظر گرفته شده و قصور در انجام آنها مورد قبول نخواهد بود.

 

×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست